top of page

Het menu is niet altijd de maaltijd

14 aug 2024

2 min. leestijd

0

13

0

ree

'Je loopt een voor jou nieuw restaurant binnen. De sfeer spreekt je aan. Je krijgt een prachtig tafeltje toegewezen, met een mooi uitzicht (wat al in orde was, gegeven je tafelgenoot).

Het menu ziet er aantrekkelijk uit. Mooie gerechten met bijpassende wijnen. Jullie bestellen. Vol verwachting klopt je hart'.


Gaat de realiteit van de maaltijd die in aantocht is in overeenstemming zijn met de verwachtingen die het menu opgewekt heeft? Gordon Ramsay is vaker wel dan niet teleurgesteld geweest (om het mild uit te drukken) in de maaltijd die hij op basis van z'n keuze uit het menu had besteld.


Veel organisaties hebben ook een 'menu'. Daar staan bijvoorbeeld, als het om mensen gaat, kernwaarden op.


Ik heb er een paar opgezocht:


  • In verbinding, van betekenis, moedig

  • Dienstverlenend, professioneel, resultaatgericht

  • Betrokken, samenwerken, wendbaar


Aantrekkelijk toch? Ik zou geloof ik niet in een organisatie willen werken die 'uit verbinding, betekenisloos, en laf' is. Of waar 'Zoek het lekker zelf uit, ieder voor zich en God voor ons allen, star' hoog in het vaandel staat.


Ik bedoel maar, het zijn vaak termen waar iedereen het in principe wel mee eens is.


De kernwaarden zijn nog maar het menu. Hoe de maaltijd er in de werkelijkheid uitziet is vers 2.


Hoe werkt 'moedig' in de praktijk?

Hoe 'resultaatgericht' blijken we te zijn door het jaar heen met concrete vraagstukken op ons bord?

Wat is de kwaliteit van 'samenwerken' in de dagelijkse praktijk?


Ik heb daar een praktisch, laagdrempelig ontwikkelprogramma voor gemaakt. Het duurt 8 tot 12 weken. Iedereen in de organisatie doet mee. Bouwstenen als leeropdrachten, praktijksessies, blogs, coaching. Veel impact, lage kosten per deelnemer.


Daar waar in een restaurant de weg van menu naar maaltijd nog wel te overzien is met de juiste ingrediƫnten, receptuur, koks en apparatuur, is in een organisatie de weg van 'kernwaarden in een beleidsvisie' naar 'zichtbaar in de praktijk' nog best weerbarstig. Niet veel paprika's hebben last van een al dertig jaar bestaande cultuur in de keuken, en er zijn niet veel zalmfilets die het lastig vinden om van en met elkaar te leren om tot een prachtige maaltijd te komen.


Interesse in zo'n programma? Zie 'leren met z'n allen' op deze site of neem even contact op om de mogelijkheden door te spreken.


Frans Wijngaarden

06-53317467




14 aug 2024

2 min. leestijd

0

13

0

Gerelateerde posts

Opmerkingen

Deel je gedachtenPlaats de eerste opmerking.

© 2024 Frans Wijngaarden 

bottom of page